12-godišnji genijalac programira robote

Mladi genijalac započeo je programirati u HTML-u s 4 godine starosti.

Rohan Agrawal stvara robote, a još nije ni tinejdžer. Dečak čija su oba roditelja inženjeri, započeo je programirati kada je imao samo 4 godine. Kada mu je u toj dobi majka pokazala Google i rekla da "tu može upisati šta god želi, a potom će dobiti rezultate koji odgovaraju njegovim upitima", odmah se oduševio, no nije ga previše zanimalo pretraživanje, već ga je interesovalo kako to funkcioniše. Tada je započeo s učenjem i programiranjem HTML-a, da bi s 5 godina izradio svoju prvu web stranicu. Ubrzo nakon toga, tokom jednog puta u Cupertino počeo se zanimati za hardver pa su mu roditelji kupili knjigu sa shemama štampanih ploča i elektronički komplet pa je počeo s lemljenjem.

Kada je navršio 6 godina već je izradio sve sklopove iz knjige pa je počeo razvijati vlastite. S devet godina se upisao u lokalni klub robotičara, te je započeo proučavati Arduino računarsku platformu i izrađivati male robote koji su bili u stanju pronalaziti objekte na stolu i gurati ih u gol napravljen od kutije za cipele.

S 10 godina Rohan se pridružio kreativnoj grupi Hacker Dojo, gdje je sarađivao s timom koji je proizvodio robote jeftinije od 500 dolara, nakon čega je postao svestan ekonomskog aspekta razvoja elektronike i robotike.

Osetivši nadarenost svoga sina, otac je jednog dana otišao u firmu OLogic, upitavši ih jesu li zainteresovani da povremeno provodi vreme kod njih tokom letnjih praznika kako bi mogao steći još ponešto znanja o robotici.

Mike Thompson, potpredsednik inženjerskog odseka u OLogicu se složio s tom idejom, te je pristao na druženje s njim kako bi mu bio svojevrsni mentor i pomagao mu u razradi ideja. Ubrzo nakon toga Thompson je ostao šokiran kada je otkrio da dečak poseduje znanje na nivou studenata završnih godina računarskih nauka. Posebnog ga je oduševilo kada je Rohan isprogramirao robota zasnovanog na Roomba platformi, koji je prolazio firmom i delio grickalice zaposlenima. Kada bi ušao u prostoriju robot je prvo pretražio ima li u njoj koga, pa bi u slučaju da nema nikog produžio dalje, a kada bi nekoga detektovao ponudio bi mu grickalice.

Rohan kaže kako mu je to dalo ideju za robote s autonomnim čipom koji se automatski kreću naokolo i po slučajnom uzorku biraju s kime će stupiti u interakciju. Robot radi pomoću programa pod nazivom SLAM (simultaneous location and mapping) koji omogućuje senzorima uređaja da kreiraju mape koje vide i zaobilaze prepreke.

Thompson kaže kako bi ga već danas rado zaposlio u firmi, no kako je maloletan ne sme ga plaćati pa ga jedino može častiti s ručkovima.

Nakon letnje avanture u OLogicu Rohan se vratio u svoju garažu koja je preuređena u robotsku radionicu, te se posebno zanima za autonomne sisteme poput Googleovih vozila bez vozača.

Ideja mu je jednog dana proizvesti robota koji bi bio u stanju kuvati, te već sada zna da bi mu za njegovu izradu trebao budžet od nekih 100.000 dolara, a većina tog novca bila bi potrebna za izradu ruku koje bi morale imati izuzetnu osetljivost i preciznost.

Zanimljivo je da dečko nikada nije gledao filmove u kojima roboti nisu baš bili na dobrom glasu poput Blade Runnera ili Terminatora.

Izvor: vidi.hr