13-godišnji dečak napravio izum koji je zapanjio svet

"Zvuči otrcano, ali od prvog dana sam znao da sam na ovoj planeti sa razlogom", kaže Max Loughan, 13-godišnji dečak koji je konstruisao uređaj koji stvara besplatnu energiju, a javnost ga već upoređuje sa velikim vizionarom Nikolom Teslom i naziva ga njegovim naslednikom.

Njegov izum podseća na Tesline zavojnice i radi po istom principu koji je davno pre opisao Nikola Tesla. Ono što posebno ističe ovaj uređaj je činjenica da je vrlo jednostavan – prikuplja elektromagnetnu energiju iz Zemljine atmosfere i pretvara je u struju koja se može koristiti za napajanje električnih uređaja.

Max je ovaj izum osmislio u očevoj radionici koju je pretvorio u laboratoriju, sa materijalima koje je kupio za samo 15 dolara te dokazao da njegov uređaj može napajati niz LED svetala, što je i demonstrirao u priloženom videozapisu.

Max je od limenke kafe, žice, dve zavojnice i kašike stvorio elektro-magnetni prikupljač energije koji može indicirati radio talase, termalnu i statičku energiju i sve to pretvoriti u upotrebljivu električnu energiju. "Ova žica energiju uzima iz vazduha i unutar konzerve kafe tu struju možemo pretvoriti iz naizmenične u istosmernu", objašnjava mladi genijalac.

Maxovo postignuće zaista je vrlo impresivno, gotovo jednako kao i činjenica da Teslina dela danas inspirišu mlade naraštaje i sledeće generacije izumitelja, ali Maxu je vrlo čudno zašto je nekim Teslinim idejama trebalo dugih 75 godina da dođu u mainstream medije.

"Moj cilj bio je pomoći svetu. Želim izgraditi budućnost u kojoj svi ljudi mogu biti sretni i sigurni", kaže Max.

 

 

Izvor: dnevnik.hr