Fejsbuk ima 83 miliona lažnih korisnika

Društvena mreža "Fejsbuk" (Facebook) obelodanila je da veruje da ima više od 83 miliona lažnih korisnika.

Glavnu grupu lažnih korisnika čine dupli profili, koje "Fejsbuk" definiše kao "profile koje korisnici zadržavaju uz svoje glavne profile"

Kako je preneo britanski Bi-Bi-Si (BBC), kompanija je ove nedelje objavila da bi 8,7 procenata od njenih 955 miliona profila mogli da budu nepostojeći korisnici. Navodi se da dupli profili od ukupnog broja korisnika dosežu 4,8 procenata, "neklasifikovani" profili 2,4, a "nepoželjni" 1,5 odsto.

Glavnu grupu lažnih korisnika čine dupli profili, koje "Fejsbuk" definiše kao "profile koje korisnici zadržavaju uz svoje glavne profile".

Neklasifikovane profile kompanija definiše "kao lične profile koje su korisnici kreirali za biznis, organizaciju ili neljudski entitet kao što je kućni ljubimac".

Nepoželjni profili su, prema obrazloženju "Fejsbuka", "oni koji nisu u skladu sa kompanijskim pravilima korišćenja, odnosno profili koji su korišćeni za slanje neželjenih (spam) poruka i drugih sadržaja".

"Značajnu većinu naših prihoda čini reklama. Gubitak oglašivača ili smanjenje potrošnje oglašavanja na 'Fejsbuku' moglo bi da ozbiljno naškodi našem poslovanju"  navodi se u saopštenju kompanije.

Rori Silen-Džons, Bi-Bi-Sijev tehnološki saradnik, prošlog meseca je na "Fejsbuku" postavio profil lažne kompanije VirtualBagel, kako bi sproveo lično istraživanje o lažnim "lajkovima" (likes) na toj socijalnoj mreži.

Istraživanje ga je dovelo do zaključka da je većina dobijenih "lajkova" za njegovu lažnu firmu došla od korisnika iz Azije i sa Bliskog istoka.

Prema Džonsovim rečima, mnogi od tik korisnika bili su lažni, među njima i "Ahmed Ronaldo", na čijem je profilu navedeno da živi u Kairu i da je zaposlen u španskom fudbalskom klubu Real Madrid.

 

Izvor: blic.rs