Da Vinči naslikao samog sebe na “Tajnoj večeri”?

Istoričare umetnosti godinama je interesovalo kako zapravo izgleda Leonardo da Vinči.

Renesansni genije nije iza sebe ostavio autoportrete iz mladosti, iako su stručnjaci dugo vremena smatrali da je svoj lik umetao i na svoja platna. Sada, jedan stručnjak ima uzbudljivu, novu teoriju – Da Vinči je naslikao samog sebe – i to dva puta – na jednoj od najpoznatijih slika svih vremena – “Tajnoj večeri”.

Ros King, autor međunarodnog bestselera “Brunelleschi’s Dome” (Bruneleskijeva kupola) verije da je Leonardo svoj lik iskoristio kao inspiraciju za apostole Tomu i Jakova Zevedejeva na 500 godina staroj fresci u Milanu.

Njegov dokaz delimično se zasniva na malo poznatoj pesmi iz 1490 -ih, vremena kada je Da Vinči radio na “Tajnoj večeri”. Njen autor Gasparo Viskonti bio je prijatelj umetnika i u pesmi se na duhovit način podsmeva neimenovanom umetniku što je svoj potret umetnuo u slike, “i pored toga što je zgodan”.

Priče o lepoti Da Vinčija su ostale zabeležene još od 16. veka i dela Đorđa Vazarija koji je slikara opisao kao biće koje je nebo obdarilo lepotom i talentom. A, na fresci Toma ima podignut prst u gestu koji, ako je suditi prema Da Vinčijevim savremenicima, liči na Leonardov.

King takođe ukazuje na crtež crvenom kredom, za koji se veruje da je portret Da Vinčija iz oko 1515. godine. Na portretu, koji je uradio jedan od njegovih učenika, vidi se klasično lep muškarac sa grčkim nosem, talasastom kosom i dugom bradom koja je bila retkost za Italijane 15. veka.

 

Izvor: blic.rs