Kad kompjuter uspori

Usporen vam je računar, Windows sporo radi? Niste sigurni u čemu je problem? Evo nekoliko konkretnih saveta šta možete sami da uradite da rešite taj problem.

Pod predpostavkom da već imate instaliran dobar antivirusni program, proverite da li je ažuriran i skenirajte kompjuter da biste proverili da li je možda zaražen nekim malicioznim programom. Nekada vaš računar može da učestvuje u aktivnostima kao što je masovno slanje spam mejlova bez vašeg znanja, a to će značajno usporiti njegov rad.

Kako biste proverili procese koji su aktivni tokom usporavanja kompjutera, na taskbaru kliknite desnim tasterom miša i odaberite StartTask Manager. Potom odaberite tab Proces i kliknite na kolonu CPU – proces koji može biti glavni krivac usporavanja računara nalazi se na vrhu kolone. Selektujte ga i odaberite End Process, što može dovesti do gašenja ili “zamrzavanja” nekog programa, ali će vaš računar normalno raditi.

Možda vaša konfiguracija ne može da podrži ono što biste vi želeli – zato se klonite multitaskinga, gasite zahtevni program pre nego otvorite neki drugi veliki program.

Zamenite sporije programe bržim – Firefox zamenite Chrome. Ako ne morate, ne koristite najnovije verzije programa, one su uvek sporije.

Možda je vreme za ulaganje u hardver. To čak i ne mora biti novi kompjuter, možete samo dodati RAM memoriju na već postojeću konfiguraciju, ako za to ima mogućnosti.

 

Izvor: vesti-online.com