Proizveli temperaturu 100.000 puta veću od one u Suncu

Naučnici su uspeli sudariti olovne ione i stvorili vruću pod-atomsku "supu" poznatu pod imenom kvark-gluon plazma s temperaturom od oko 5.5. biliona stepeni.

Fizičari CERN-a uspeli su postići najvišu temperaturu koju je čovek ikad proizveo, a koja je 100.000 puta veća od one u unutrašnjosti Sunca. 

Naučnici su uspeli sudariti olovne ione i stvorili vruću pod-atomsku "supu" poznatu pod imenom kvark-gluon plazma  sa temperaturom od oko 5.5. biliona stepeni Celzijusa, što je najveća temeperatura ikad zabeležena u eksperimentu. 

To je za oko 40 posto toplije od prethodnog rekorda, ali cilj eksperimenta nije bio samo obaranje rekorda. 

Naučnici se nadaju da će im njihova istraživanja dati uvid u situaciju koja je nastala neposredno nakon Velikog praska. Veruju da u tom trenutku istorija svemira kvarkovi i gluoni nisu bili zarobljeni unutar složenih čestica poput protona i neutrona kao danas, piše Daily Mail.

Sudari olovnih iona u LHC-u, svetskom najmoćnijem akceleratoru čestica, tek jedan kratki trenutak stvaraju uslove slične onima u ranom svemiru.

Proučavanjem milijardu ili više takvih sudara moguće ja napraviti preciznija merenja svojstava materije pod takvim ekstremnim uslovima.

 

Izvor: 24sata.hr