Šta je NASA otkrila na Titanu?

Snimajući sumaglicu na horizontu Saturnovog meseca Titana, NASA-ina svemirska letelica Cassini uspela je otkriti molekule propilena, jedan od osnovnih sastojaka proizvodnje moderne plastike.

To je i prvi put da je ta molekula snimljena u Sunčevom Sistemu, a da se ne radi o Zemlji.

Propilen je jedan od najjednostavnijih organskih jedinjenja, koga čine lanci od po tri atoma ugljenika. Na Zemlji, propilen je nusproizvod pri prerađivanju nafte i drugih procesa izvlačenja fosilnih goriva. Ljudi ga koriste kao sirovi materijal za proizvodnju mnogih drugih proizvoda, poput filmskih traka, plastičnih kontejnera i automobilskih branika. Molekul prirodno proizvode i neke vrste drveća.

Letelica Cassini propilen je otkrila koristeći infracrveni spektrometar. Njen pronalazak nije se pokazao kao preveliko iznenađenje za naučnike, obzirom da je Titan bogat mnogim drugim ugljenohidratima, uključujući metan i propan. Ipak, naučnici dosad nisu uspeli na podacima sa spektrometra zapaziti i propilen.

Obzirom da se radi o najlakšoj i najjednostavnijoj molekuli te hemijske porodice ugljenika, njeno nepostojanje na Titanu, začudilo je naučnike pre njenog otkrića. Analiza podataka s letelice Cassini, s druge strane, nije nimalo lagan zadatak, jer naučnici moraju identifikovati različita jedinjenja unutar ugljenohidratnog haosa pa su tako napokon i uspeli izvući i relativno slab signal, koji je ostavila i molekula propilena. Njihovi rezultati objavljeni su u časopisu Astrophysical Journal Letters.

Titan je jedan vrlo neobičan i mokar svet, slično kao i Zemlja, s tom razlikom što kiša od ugljenohidrata pada u mora od etana, umesto vode. Naučnici već odavno imaju želju ispitati mora na Titanu pomoću sonde u obliku čamca, ali NASA-in proračun, koji se zasad konstantno smanjuje, ne ide im na ruku.

Na Zemlji, prodaja propilena se procenjuje na 90 milijardi dolara godišnje. Titan privatnicima ipak u tom smislu predstavlja prevelik zalogaj. S druge strane, fosilna goriva još su uvek dovoljno jeftina, pristupačna i ima ih u dovoljnim zalihama na Zemlji. Tako da će se plan njihovog izvlačenja s drugih planeta ili prirodnih satelita u Sunčevom sistemu još dugo vremena mnogima činiti presmešnom poslovnom avanturom.

 

Izvor: dnevnik.hr