Izumeo ‘energetsko jaje’, gasi sve uređaje ako je soba prazna

Energetsko jaje bazira se na tehnologiji sličnoj onoj u alarmnim sistemima. Ako detektor ne vidi nikog u prostoriji, šalje signal prekidaču koji gasi spojene uređaje.

Pronalazač Brian O'Reilly (37) hteo je smanjiti račune za struju u sopstvenom stanu pa je napravio energetsko "jaje", koje bi moglo postati tržišni hit. Maleni uređaj ima senzore koji "vide" ima li ikoga u prostoriji pa isključuje elektroniku. 

Britanac je za Daily Mail ispričao kako ima troje dece koja bi uvek ostavljala uključen televizor ili računare, a obilazak prostorija i gašenje, uvek bi pali na njega.

– Pomislio sam, ne mora to da bude tako teško. Imamo tehnologije koje bi to trebale učiniti jednostavnim i automatskim – kaže Brian. 

Uveren u uspeh, krenuo je reklamirati uredjaj i nuditi trgovcima pa je dobio ponude dva lanca u Velikoj Britaniji, a prošlog meseca potpisao je ugovor kojim će za početak u SAD plasirati 100.000 komada "energetskih jaja". Sada imaju kancelariju sa četvoro zaposlenih, a pronalazač Brian kaže kako će biti sretan kada će imati 500 radnika. Toliko je bio uveren u potencijal svog proizvoda da je prvo ostao da radi deo radnog vremena, a pre tri godine je dao otkaz i pokrenuo novu firmu. 

Energetsko jaje bazira se na tehnologiji sličnoj onoj u alarmnim sistemima koji imaju detektore pokreta da vide da li je neko u prostoriji. Bežično je povezan sa uređajem, sličnim produžnom kablu, u koji su uključeni drugi uređaji (TV, kućni bioskop…). Ako u prostoriji nema ljudi, uređaj će isključiti napajanje.

 

Izvor: 24sata.hr