Cassini u jednom kadru ulovio Saturn, Mars, Veneru i Zemlju

Cassinijev pozdrav Zemlji nastao je u julu. Letelica je tokom četiri sata snimila sve prstene i satelite, ali i ulovila Mars, Veneru i Zemlju na ogromnoj fotografiji.

Američka svemirska agencija NASA objavila je novu spektakularnu fotografiju Saturna koju je u julu snimila letelica Cassini. Slika je nastala u projektu 'Dan kad se Zemlja nasmejala', koga je vodila Carolyn Porco.

Cassinijeve kamere su pre četiri meseca dobile naredbu da odrade snimanje, ali ovo je bilo izvan onog što inače rade. Letelica je 19. jula snimila niz preklapajućih fotografija Saturna, njegovih prstena i sedam satelita, dok je sam Cassini bio duboko u seni koju je bacala planeta. Tačnije, Cassini je snimao četiri sata, a ova fotografija napravljena je od 323 fotografije.

Položaj Sunca, Saturna i letelice dao je retku priliku da se napravi fotografija planeta koje su bliže Suncu, a cilj je bio 'uloviti' fantastičan pogled na našu malenu planetu udaljenu oko 1,5 milijardi kilometara.

Slične fotografije Zemlje snimale su letelice i ranije, pa i Cassini 2006. godine. No, ovde je plan bio fotografisati Zemlju u isto vreme dok su na našoj planeti ljudi fotografisali svoj pozdrav Saturnu i poslali te fotografije.

 

Izvor: 24sata.hr