Teleskop Hubble snimio vodenu paru s Jupiterovog meseca?

Svemirski teleskop Hubble je prema informacijama iz NASA-e otkrio vodenu paru iznad južne polarne regije Jupiterovog satelita Evrope. Ovo bi mogao biti prvi dokaz uopšte da voda izbija s ledene površine tog meseca. Pretpostavlja se da je detektiranoj vodenoj pari izvor upravo kakav mlaz s površine, ali su istraživači za sada tek uvereni u to da je reč o najkorektnijem objašnjenju.

Kako agencija piše, različiti drugi izvori su do sad pretpostavljali kako ispod ledene kore ovog tela postoji okean, dovoljne toplote da možda podržava neke životne oblike. U slučaju da dalja promatranja ovog tela potvrde pronalazak, Evropa će postati drugi mesec u našem solarnom sistemu za kojeg se zna da ima ‘vodene’ mlazove. Vredi podsetiti kako je još 2005. NASA-ina letelica Cassini otkrila mlazove vodene pare i prašine koji su stizali sa Saturnovog meseca Enkelada (Enceladus). Ipak, ovo što je otkriveno na Evropi je po svemu sudeći čista vodena para.

‘Najjednostavnije objašnjenje za vodenu paru jest da je eruptirala s površine Evrope (…) ako su ti izvori spojeni s vodenim okeanom, u čije smo postojanje pod površinom uvereni, to znači da bi buduća istraživanja mogla direktno otkriti hemijski sastav Evropinog potencijalno nastanjive sredine bez bušenja kroz slojeve leda. To je neverovatno uzbudljivo’, rekao je Lorenz Roth, jedan od autora objavljenog pronalaska sa Southwest Research Institute.

Roth sugerira kako duge napukline koje se pružaju širom površine Evrope možda puštaju vodenu paru u svemir. Slične pukotine je ‘uhvatila’ letelica Cassini kada je otkrila mlazove s Enkelada.

Kako bi uopšte došlo do ovog otkrića, Hubble je prema rečima istraživača iskorišten i gurnut do granica. Spektroskopska zapažanja su pružila prve dokaze za vodenom parom iznad Evrope još u decembru 2012. Spektrograf je otkrio slabašno ultraljubičasto svetlo iz aurore nastale pod uticajem Jupiterovog snažnog magnetskog polja. Eliminisanjem svim mogućih uzroka, Roth i njegov saradnik Joachim Saur su zaključili da para stiže s površine meseca.

Otkriveno je i to da intenzitet mlazova zavisi od položaja Evrope u orbiti oko Jupitera. Aktivni mlazovi su detektovani onda kada je mesec na najvećoj udaljenosti od gasovitog džina. Istraživači smatraju kako je jedno od objašnjenja za takvu pojavu to što se napukline sužavaju ili potpuno zatvore kada je Evropa najbliža planeti.

U službenom saopštenju, NASA navodi kako Evropa i Enkelad imaju vrlo slične količine vodene pare. Ipak, zbog toga što Evropa ima otprilike 12 puta jaču gravitacijsku silu, para uglavnom ne uspeva pobeći u svemir već pada natrag na površinu nakon što dosegne visinu od nekih 200 kilometara – kako je izmerio Hubble. Jedna od pretpostavki je i to da bi se time mogle ostaviti svetle površine u blizini južne polarne regije gde su otkrivene vodene pare.

Ako se ovo otkriće potvrdi, istraživači smatraju kako će sasvim sigurno biti otvoreno novo poglavlje istraživanja nastanjivih sredina u našem solarnom sistemu, a Hubble je već neko vreme otkrio mnogo više nego što se iko mogao nadati. Svemirski teleskop Hubble je proizvod saradnje NASA-e i Evropske svemirske agencije (ESA), a lansiran je u svemir sad već daleke 1990.

 

Izvor: tportal.hr