Ultrabookovi će bežično puniti mobilne telefone

Prenosni računari će u budućnosti snabdevati bežičnim putem strujom ispražnjene uređaje oko sebe, najavljuje najveći svetski proizvođač čipova.

Intel je najavio da će razviti i isporučiti čipsetove koji će nekim budućim ultrabookovima omogućiti bežično napajanje energijom nekih drugih uređaja.
I jedni i drugi će za to trebati biti opremljeni Intelovom tehnologijom, pretpostavljamo.
Tehnologija bežičnog napajanja (Wireless Charging Technology) funkcioniše dosta jednostavno. Biće dovoljno da svoj struje gladan uređaj postavite na par centimetara od ultrabooka sa ugrađenim softverom za WCT.
Prenosni računar će se sa njime povezati i početi bežični prenos energije. Za sat vremena mogao bi se dovoljno napuniti za korištenje tokom poslepodneva.
Nacrti čipseta bi se mogli pojaviti početkom iduće godine. A gotov proizvod? Intel se o tome nije izjasnio. Zasad. Moraćemo se, dakle, strpiti.
Ovaj bi potez mogao biti deo Intelovih nastojanja hvatanja priključka sa predvodnicima na tržištu prenosnih uređaja, ponajpre pametnih telefona i tableta.
Glavni suparnik, britanska firma ARM, zavladala je zadnjih godina tim brzorastućim i visokoprofitabilnim tržištem, na kome se div čipovi za personalne računare tek trebaju dokazati.

 

Izvor: tportal.hr