Na Titanu snimljena tropska jezera – moguće oaze života

U blizini ekvatora na Titanu, među nepreglednim pustinjskim brežuljcima, postoji veliko jezero puno tečnog metana i etana veličine Velikog slanog jezera američke savezne države Utah u kome bi moglo biti života, pokazale su novi NASA-ini snimci

Saturnov najveći mesec jedini je u Sunčevom sistemu koji ima značajnu atmosferu. Ona je puna organskih molekula, pa neki naučnici smatraju da bi mogla sadržavati sastojke za život sličan onome na Zemlji. Titan je takođe jedino svemirsko telo u solarnom sistemu, osim Zemlje, koje na površini ima velika područja prekrivena tečnošću.
Budući da na njegovoj površini vlada temperatura od oko -179 Celzijevih stepeni (−290 °F), previše je hladan da bi imao tekuću vodu, ali ne i ugljovodonike.
Prema izveštaju predstavljenom u časopisu Nature, NASA-ina letelica Cassini nedavno je po prvi put snimila tamna područja u ekvatorijalnom području koja su verovatno ispunjena tečnim metanom i etanom.
'Otkrili smo dokaze o postojanju tropskog jezera površine 2.400 kvadratnih kilometara poput Velikog slanog jezera u Utahu dubokog najmanje jedan metar', rekla je voditeljka istraživanja Caitlin Griffith planetarna naučnica sa Univerziteta Arizona u Tucsonu. 'Naša studija pokazuje da onde postoje i četiri manja i plića jezera, nalik na naše močvare, koja sežu do kolena.'

Budući da su ova Titanova ekvatorijalna jezera već odavno trebala ispariti i nestati jer se nalaze u suvom pustinjskom kraju u kome su kiše retke (puno ih više ima prema polovima), naučnici smatraju da se tečnim metanom snabdevaju iz okolnih podzemnih oaza. To pak povećava broj lokacija na Titanu na kojima se mogao razviti život. Metan, koji se sastoji od jednog atoma ugljenika i četiri vodonika, izvor je složenijih organskih hemikalija koje su takođe otkrivene na Saturnovu mesecu.
'U tečnim ugljikovodonicima mogli bi se odvijati organski hemijski procesi u kojima bi mogli nastajati spojevi analogni proteinima i molekulima za prenos informacija', rekao je astrobiolog Jonathan Lunine sa Univerziteta Cornell u New Yorku. 'Onde bi mogao postojati život koji se temelji na tečnim ugljovodonicima.'

Lunine i Griffith su članovi NASA-ine misije Titan Mare Explorer (TiME) koja bi trebala biti lansirana 2016. Kada stigne na cilj, njen bi lander-splav trebao tri meseca istraživati hemijski sastav mora Ligeia u polarnom području Titana koje je puno sličnih rezervoara tečnosti.

 

Izvor: tportal.hr