Rusi otkrili vodu na Mesecu još 1976.

U avgustu 1976. godine Sovjetska raketa sletela je na Mesec, izbušila rupu dubine 2 metra, izvukla 200 grama uzoraka stene i vratila se nazad na Zemlju. Doneti uzorci sadržali su barem 0.1 odsto vode.

Ovo je bio prvi put da je neki svemirski brod pronašao dokaz postojanja vode na Mesecu.

Američke misije Apolo takođe su donele brojne uzorke sa sobom, ali se smatralo da su oni bili kontaminirani vodom sa Zemlje.

Otkrivanje vode na Mesecu 1976. godine bila je prava senzacija, ali su je zapadni mediji ignorisali. Rad obajvljen u žurnalu "Geokhimiia“ imao je i verziju na engleskom, ali nikada nije bio citiran od strane drugih naučnika – iako je u pitanju bila činjenica da je u malom uzorku pronađeno nešto što su naučnici širom sveta priželjkivali.

Činjenica da su zapadni naučnici ignorisali ovo otkirće unazadila je nauku decenijama, smatra Arlin Krots sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku, prenosi Daily Mail.

"Sve do 2006. godine utvrđena vrednost za postojanje vode u stenama na Mesecu iznosila je jedan milijarditi deo, dok sadašnja vrednosti iznosi znanto iznad milionitog dela“, izjavila je Krotsova.

 

Izvor: vesti-online.com