Otkriven okean na Saturnovom mesecu Enceladus

Ispod četrdesetak kilometara debelog sloja leda astronomi su otkrili podzemni okean koji je veliki barem koliko i jezero Superior u Severnoj Americi.

Okean je nađen ispod južnog pola ovog malog satelita Saturna.

Interes za istraživanje Enceladusa je porastao nakon što je 2005. godine, letelica Cassini, američke NASA-e registrovala oblake vodene pare koja izbija iz dugih pukotina na ledenoj površini ovog sveta.

Grupa istraživača predvođena Lucianom Lessom sa Sapienza Univerziteta u Rimu otkrila je gravitacione anomalije oko južnog pola Enceladusa. Njih je mogla da izazove samo neka skrivena masa veće gustine od leda, a to je voda.

Procenjuje se da je okean oko osam kilometara dubok i možda se prostire sve do ekvatora. Na dnu se ovaj okean dodiruje sa stenovitim jezgrom satelita i to može da vodi interesantnim reakcijama sa stanovišta astrobiologije.

“Voda u kontaktu sa stenama stvara potencijal za hemijske reakcije. Time se stvara mogućnost da dno okeana bude mesto za eventualno rađanje bazičnih oblika života. Slični uslovi postoje na Jupiterovom satelitu Evropa”, kaže Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion Sarajevo.

Za sada se ne može reći ništa o tome šta se nalazi tamo dole. Ali vodeni gejziri koji su ranije opaženi, sadrže slanu vodu i organske molekule koji su osnovni hemijski sastojci potrebni za život. U počecima misije Cassini na Enceladus se gledalo kao na nezanimljiv objekat.

Inače ova svemirska misija je produžena do 2017. godine.

 

Izvor: klix.ba