Veštačka inteligencija – najveća pretnja čovečanstvu?

Izvršni direktor Googlea Larry Page više je puta rekao kako će u budućnosti veliki deo poslova koje danas obavljaju ljudi, raditi roboti koji će razmišljati i samostalno donositi odluke, odnosno preduzimati akcije za koje nisu programirani, već koje su sami naučili.

Takva tehnologija i veštačka inteligencija mogla bi ljudima doneti brojne koristi – npr. lečiti ih od današnjih smrtonosnih bolesti, ali ona bi mogla dovesti i do uništenja čovečanstva.

Na takve su stvari nedavno upozorili Elon Musk i Stephen Hawking, a iako Page kaže da je takav razvoj tehnologije neizbežan, i Googleovci su u strahu od scenarija u kojima bi se veštačka inteligencija okrenula protiv ljudi.

Zbog toga su u Londonu okupili tim stručnjaka koji bi trebao "rešiti inteligenciju", odnosno koji bi trebali usmeriti razvoj veštačke inteligencije na "pravi put".

Kako bi primenili sve prednosti veštačke inteligencije na svoje proizvode, Google je nedavno kupio kompaniju DeepMind čiji je cilj "naučiti računare da razmišljaju poput ljudi".

Ono što je posebno zabrinjavajuće je da je i jedan od osnivača DeepMinda Shane Legg zabrinut oko napretka veštačke inteligencije za koju kaže da je "najveća pretnja našem veku" takođe, on je uveren da će kad-tad doći do izumiranja ljudske vrste te da će u tome veliku ulogu imati i tehnologija.

Na jednoj konferenciji u aprilu ove godine, Demis Hassabis iz DeepMinda na primeru video igre prikazao je koliko su daleko stigli s razvojem veštačke inteligencije – računari nisu programirali za igranje, već je on samo "naučio" kako treba igrati, a stručnjak za veštačku inteligenciju Stuart Russell tada je rekao kako je njihova prezentacija šokirala sve prisutne.

 

Izvor: avaz.ba