Korejska friteza za dugotrajne baterije

Sang-Hoon Park naučnik nauke materijala Seulskog Univerziteta Yonsei i njegove kolege Kwang-Bum Kim i Kwang Chul Roh sa instituta Korea Institute of Ceramic Engineering & Technology, otkrili su da "duboko prženje" nije korisno samo za brzo pečenje krompira i mesa, već može postati ključna metoda koja će omogućiti dugi život našim baterijama u mobilnim uređajima.

Korejski naučnici su proizveli visoko provodne, stabilne materijale za elektrode, raspršivanjem kapljica grafenskog oksida u specijalnu "fritezu", odnosno u vruću mešavinu kiseline i organskog rastvora. Rezultat toga su "grafenske loptice" čije otvorene 3D strukture omogućuju bolji transfer naelektrisanja nego obični grafen.

Mada su do sada drugi naučnici već proizveli 3D grafen sa sličnim energetskim kapacitetom, nova korejska metoda je znatno jednostavnija za transformisanje u masovnu proizvodnju, jer se može jednostavno skalirati za skladištenje energije u baterijama raznih uređaja.

Može se reći da će telefoni, prenosni uređaji i električni automobili, uskoro duže raditi s jednim punjenjem zahvaljujući "korejskoj fritezi".  

 

Izvor: vidi.hr