Samouništivi nanobotovi u živim miševima

Dostava lekova na ciljana mesta u organizmu pomoću minijaturnih "vozila" jedno je od prilično popularnih polja kojima se bave mnogi naučni timovi širom sveta. Osnovna ideja je proizvesti male uređaje na nanonivou, koje ćete moći poslati gde god želite, te će oni na tim mestima ispustiti lek, čime će farmakološke terapije postati znatno efikasnije, a lečenje u potpunosti neinvazivno. Takav tretman bi mogao omogućiti znatno uspešniju borbu čak i protiv najzloćudijih bolesti poput raka.

Jedna od većih prepreka za razvoj takvih sistem je pronaći način koji će omogućiti da nanobotovi nakon dostave leka izađu iz organizma bez ikakvih posledica, kako ne bi sami stvorili probleme po zdravlje pacijenta kojeg leče.

Naučnici Univerziteta u Kaliforniji iz San Diega, objavili su naučni rad u kojem opisuju metodu kojom su proizveli i implantirali u želuce miševa mala nanobotska "vozila" zasnovana na cinku i pokretana kiselinom, koja imaju svojstva samorazgradnje.

Ti sićušni roboti dužine od 20 mikrometara, dovoljno su izdržljivi da prežive surove uslove koji vladaju u gastrointestinalnom okruženju, a nakon nekog vremena se samouništavaju, ne ostavljajući iza sebe nikakve štetne hemikalije, dok su im naučnici istovremeno poboljšali sistem upravljanja i dostave lekova.

Naučnici navode kako im predstoji još dug put dok ovo iz laboratorije sa glodarima stigne u medicinske ustanove u kojima se leče ljudi, ali tvrde da predstavlja veliki korak ka tom smeru. 

 

Izvor: vidi犀利士
.hr