Sa 15 godina otkrio ono za šta su astronomima trebale decenije

Iako je imao samo 15 godina, Tom Veg je otkrio ono što su naučnici počeli da traže još pre 20 godina: planetu daleko od Zemlje, izvan Sunčevog sistema.

Tom spada među najmlađe koji su ikada otkrili planetu, navodi se u saopštenju Univerziteta Kil u Engleskoj, gde je pre dve godine došao do otkrića, dok je bio na praksi.

Nova planeta, koja je dobila ime WASP-142b,  veoma liči na neke od prvih egzoplaneta, otkrivenih sredinom 90-tih godina, koje su se umnogome razlikovale od svega što su astronomi do tada videli.

Novootkrivena planeta spada u grupu egzoplaneta poznatih kao Vreli Jupiteri – zbog toga što su velike kao Jupiter, ali, za razliku, od Jupitera, kruže veoma blizu svoje matične zvezde – udaljenost je kraća od razdaljine između Zemlje i Sunca.

Zbog toga je temperatura na njihovoj površini paklena – 1.000 stepeni Celzijusa ili više.

Tomova egzoplaneta se nalazi u udaljenom sistemu unutar Mlečnog puta, 1.000 svetlosnih godina od Zemlje. Sličnih je dimenzija kao Jupiter, ali su joj potrebna samo dva dana da obiđe krug oko svoje zvezde. Poređenja radi, Jupiter obiđe Sunce za 12 godina, ili 4.272 dana.

Zahvaljujući dimenzijama i blizini, Vreli Jupiteri se mogu relativno lako videti kroz savremene moćne teleskope i primenom jednostavne tehnike detekcije. Tehnika koju je dečak koristio funkcioniše po principu analize količine svetlosti koju egzoplaneta blokira kada prolazi između Zemlje i matične zvezde.

Nasin svemirski teleskop “Kepler” je od 2009. godine ovom tehnikom detektovao hiljade kandidata za egzoplanete širom Mlečnog puta, od kojih je 1.000 potvrđeno.

Ali da biste ovo uradili, ne morate da imate teleskop u svemiru. Tom je otkrio egzoplanetu pomoću projekta WASP (širokougana potraga za planetama), koja koristi male teleskope na Zemlji sa sposobnošću sabiranja svetlosti širom Velike Britanije.

Njegovo otkriće je potvrđeno tek dve godine kasnije. Tom, koji sada ima 17 godina, kaže:

“Veoma sam srećan što sam otkrio novu planetu i zadivljen sam što možemo da ih detektujemo iako su tako daleko.”

 

Izvor: blic.rs