Najstarija drvena skulptura na svetu nađena u Rusiji

Drvena skulptura izvučena iz močvare u Rusiji pre više od jednog veka, duplo je starija od Stounhendža, prenosi “Independent”.

Skulptura nazvana Šigir idol otkrivena je na planini Ural krajem devetnaestog veka, a naučnici sada smatraju da je stara 11.000 godina, što je čini najstarijom poznatom drvenom figurom.

Naučnici u Manhajmu u Nemačkoj koristili su najmoderniju tehnologiju karbonskog datiranja, nazvanu Ubrzana masena spektrometrija da odrede starost skulpture.

Utvrdili su da je skulptura čoveka, sa misterioznim simbolima urezanim na površini, 1.500 godina starija nego što se do sada smatralo.

Tomas Terberger, profesor Departmana za kulturno nasleđe Donje Saksonije, član tima koji je izučavao idola rekao je da su rezultati prevazišli njihova očekivanja.

“Ovo je izuzetno važan datum za međunarodnu naučnu zajednicu. Važan je za razumevanje razvoja civilizacije i umetnosti Evroazije i čovečanstva u celini.

Možemo reći da u to vreme, pre 11.000 godina, lovci i sakupljači sa Urala nisu bili manje razvijeni u odnosu na zemljoradnike sa Bliskog istoka”, rekao je Terberger.

Izvor iz Muzeja istorije Sverdlovsk u Jekaterinburgu, gde je skulptura trenutno izložena, rekao je za “Siberian Times” da je prvi pokušaj određivanja starosti skulpture bio 1997. godine.

Tadašnje analize su pokazale da je idol star 9.500 godina.

Naučnici smatraju da kompleksne rune urezane u drvo predstavljaju šifrovanu informaciju o “poreklu svemira”.

Skulptura je bila visoka 5,3 metra, ali su tokom sovjetske ere nestali neki delovi, pa je sada visoka samo 2,8 metara.

Izvor: blic.rs