Otkrivena peta sila prirode?

Prošle godine Krasznahorkay Attila i njegova grupa mađarskih naučnika, objavili su rezultate testa kojim su navodno otkrili česticu koju nazivaju "tamnim fotonom". Mada su naučnici širom sveta bili jako skeptični u vezi tog otkrića, novo istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Kaliforniji iz Irvinea, potvrđuje rezultate Mađara.

Mađarski naučnici sa Instituta za nuklearna istraživanja MTA Atomki u Debrecenu, nakon što su ispaljivali protone u tanki listić litijuma, pomoću mašine (slika gore) pod nazivom elektron-pozitronski spektrometar, otkrili su anomaliju u radioaktivnom raspadu, koja im je ukazala na postojanje nove čestice, tamnog fotona.

Ukoliko bi se otkriće pokazalo tačnim, time bi se uveliko pomoglo u objašnjenju prirode tamne materije, nevidljive supstance koja čini više od 80% mase svemira, a nije je moguće objasniti standardnim modelom čestične fizike.

Teoretičari su do sada već predlagali razne egzotične čestice i nositelje sila, koji uključuju tamne fotone, anologne konvencionalnim fotonima koji su nositelji elektromagnetske sile. Prema hipotetskim teorijama, tamni foton je zamišljen kao elektromagnetski nositelj sile za tamnu materiju.

Tradicionalna fizika razlikuje četiri osnovne sile: gravitaciju, elektromagnetsku, slabu i jaku nuklearnu silu, a sve su ostale sile njihova posledica, ali sudeći prema novim istraživanjima možda ćemo im uskoro pribrojiti još jednu, dosad nepoznatu silu.

Rezultati Mađarskog istraživanja prošle godine su privukli jako malo pažnje, ali nakon što je nedavno grupa naučnika Univerziteta u Kaliforniji proverila njihove metode i rezultate, te potvrdila da je studija tačna, ovo otkriće je sada napokon malo uzburkalo naučnu javnost.

Rezultati američke studije koja je objavljena u Arxivu pokazali su da podaci nisu u konfliktu sa bilo kojim prethodnim eksperimentima, pa su kalifornijski naučnici zaključili da bi ovo moglo biti dokaz o postojanju pete osnovne sile prirode. "Mi smo ovo izvukli iz relativne anonimnosti", izjavio je Jonathan Feng sa Univerziteta u Kaliforniji, vođa studije koja je potvrdila mađarske rezultate.

 

Izvor: vidi.hr