Tehnologija za čitanje misli sve bliža

Profesor kognitivnih neuronauka Robert T. Knight i njegove kolege iz Knight Cognitive Neuroscience Laba, na Univerzitetu UC Berkeley, već nekoliko godina razvijaju nešto što bismo mogli nazvati mašinom za čitanje misli.

Tokom svojeg istraživanja, naučnici su postavljali elektrode na "jezična područja" mozga budnih dobrovoljnih pacijenata, te su pratili uzorke ispaljivanja neurona u trenutku dok su slušali izgovarane reči.

Nakon toga su razvili računarski model koji je dobio mogućnost da te moždane signale pretvara u reči, a potom ih je pomoću glasovnog sintesajzera mogao izgovarati na prilično "creepy" način kao što možete videti u priloženom videu.

Ideja profesora Knighta i njegovog tima je da se proizvede moždani implantat koji će biti u stanju dekodirati signale koji se pojavljuju u mozgu kada pomislimo na neku reč, a oni će se potom pretvarati u zvučne datoteke koje će se moći reprodukovati specijalnim sintesajzerom glasa.

Naučnici nemaju nameru ovo koristiti za "krađu misli" kao što to možemo videti u nekim SF filmovima, već kao pomoć pacijentima koji nisu u stanju govoriti zbog neuroloških poremećaja ili paralize, ali sigurni smo da istraživanje vrlo pomno prate članovi vojnih agencija poput DARPA-e, koji bi Knightovo istraživanje mogli iskoristiti za potrebe ispitivanja zarobljenika i izvlačenje tajni od suparničkih agenata i terorista.

Naime, osposobljeni islednici bi igrom reči koje će izgovarati ispitanicima, mogli recimo saznati gde se nalazi predmet interesa poput vojne baze, postavljenog eksploziva, vojne jedinice ili skladišta oružja, na taj način što će im izgovarati relevantne pojmove, a računar će iz uzoraka njihovih električnih impulsa stvarati odgovore, bez da sami glasom odgovore i na jedno postavljeno pitanje.    

Ova tehnologija takođe zadire i u prava ljudi na slobodnu volju i slobodan govor, ali kao i u slučajevima mučenja zarobljenika, ta se pravna prepreka može rešiti tako da za osobe pod sumnjom koje se nalaze u procesu istrage za određena dela, uopšte ne vrede nikakva ljudska prava kakva recimo imaju ratni zarobljenici.

Inače, ovo otvara i zanimljivo pitanje u vezi toga je li uopšte kršenje ljudskih sloboda ako mašina izgovara ono što neko ljudsko biće misli.

 

 

Izvor: vidi.hr