Supernova na dnu mora

Naučnici Tehničkog Univerziteta u Munchenu pod vođstvom astrofizičara Shawna Bishopa tražili su dokaze o supernovi na prilično neuobičajenom mestu, na dnu mora.

Sudeći prema naučnom radu objevljenom u publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), istraživanja su potvrdila postojanje fosilnih dokaza "supernova događaja" zakopanih u sediment na dnu okeana.

Bishop je na dnu mora tražio Fe-60, odnosno radioaktivni izotop gvožđa, koji poseduje vreme poluraspada od 2,6 miliona godina.

Bishopova hipoteza sastojala se od toga da su čestice Fe-60 oksidirale tokom prolaska kroz Zemljinu atmosferu, postavši rđa na dnu mora, koju su konzumirale magnetotaktičke bakterije pri stvaranju lanaca magnetita.

Istraživanjem uzoraka jezgra sedimenta korišćenjem masene spektrometrije, Bishop je otkrio atome Fe-60 sačuvane u mikrofosilnim ostacima tih drevnih bakterija.

Kada je uporedio koncentracije Fe-60 iz više uzoraka, Bishop je došao do zaključka da je otkrio zemaljski dokaz supernove do koje je došlo pre 2,2 miliona godina u zvezdanom klasteru Scorpio Centauri, što odgovara depozitima Fe-60 otkrivenih na Mesecu.

Druga studija koju je objavio Anton Wallner sa Australijskog nacionalnog univerziteta početkom godine u publikaciji Nature slaže se sa Bishopovim razultatima, a ovaj dokaz ukazuje da je jedna od supernova zabeleženih u fosilnim ostacima mogla biti odgovorna za zaustavljanje ledenih doba tokom geološke epohe Pleistocena, pa bi se moglo reći da je supernova imala veliki uticaj na razvoj sveta u kojem danas živimo.

 

Izvor: vidi.hr