Astronauti treniraju pomoću VR rukavica

Firma Manus koja je proizvela Manus VR Gloves kontroler u obliku rukavica, udružila se sa NASA-om koja je u njihovom gadgetu prepoznala potencijal za uvežbavanje astronauta koji se spremaju na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Za potrebe takvog treninga NASA je napravila sobu za treniranje u "mešanoj stvarnosti" (mixed reality), pri čemu se koriste HTC Vive HMD, Manus VR rukavice i specijalno dizajnirani fizički i virtualni prostori, što sve zajedno u kombinaciji predstavlja virtuelnu repliku ISS-a.

NASA je detaljni 3D model unutrašnjosti stanice kreirala u Unreal Engineu 4, koji koristi Nvidijinu Physx tehnologiju za simuliranje mikrogravitacije, kao što možete videti u priloženom videu.

Astronauti se prostorom kreću noseći HTC Vive na glavi, te koriste Manus VR rukavice za manipulisanje objektima, čime uvežbavaju motoriku koja je potrebna za izvođenje takvih zadataka, što im stvara dodatnu dozu realizma u ISS simulatoru.

Manus kaže da je NASA na ovom projektu započela raditi sa inženjerskim primerkom Manus VR rukavica, a sada čeka izlazak Manus VR developer kit modela kako bi još više podigla kvalitet VR treninga astronauta.

 

 

Izvor: vidi.hr