Svemirski autoput za lasersku komunikaciju

Optički svemirski sistemi koji će zameniti radio komunikaciju već duže vreme se testiraju u mnogim laboratorijima svemirskih agencija, ali EDRS koji ESA naziva "svemirskim autoputem, po prvi će se put naći u jednoj pravoj svemirskoj misiji, te će služiti za komunikaciju sa AIM (Asteroid Impact Mission) letelicom koja će 2022. stići u blizinu dvojnog sistema asteroida Didymos.

ESA-in odsek optoelektronike kaže da će sistem omogućiti komunikaciju na udaljenosti od 75 miliona km od Zemlje, što je otprilike pola puta od Zemlje do Sunca, ali jednog dana će raditi i na većim udaljenostima, pa će nam omogućiti vezu sa misijama vezanim uz Mars i Jupiter.

Glavna svrha laserske komunikacije je da omogući prenos višekratno većih količina podataka u odnosu na radio signale. "Laserski zrak koji će poslati AIM-ov laserski teleskop promera od 13,5 cm pokriće područje na Zemlji veličine od 1.100 km, za razliku od polja radio signala koje bi obuhvatilo čitavu Zemlju", objašnjava inženjer Clemens He.

ESA-ina Optička zemaljska stanica (OGS) na Tenerifima koristitiće 1 m teleskop u kombinaciji sa sistemom sofisticiranih nanožica za detekciju, koji će proračunavati dolazeće fotone na esencijalno individualnom nivou. Time će letelica "gađati" udaljenu Zemlju vrlo velikom tačnošću, sa time da ESA ne planira povratnu vezu prema letelici.

Hesse kaže da je ovaj komunikacijski sistem vrlo zanimljiv i za komercijalno korišćenje na Zemlji. Zato bi se mogao naći u dronu koji će funkcionisati u lidar-modu te će transferisati podatke na recimo brod ili geostacionarni satelit sa velikom dozom efikasnosti i povećanim nivoom sigurnosti komunikacija.

 

 

Izvor: vidi.hr