Meduze su najstarije životinje na planeti

Poslednjih desetak godina zoolozi se spore oko toga jesu li sunđeri ili meduze najstarije životinje na svetu, a američki naučnici, primenjujući nove metode zaključili su da je čast pripala meduzama.

Tim evolucijskih biologa sa univerziteta Vanderbilt i  Wisconsin-Madison razvio je novi pristup sa ciljem rešavanja toga spora i prevagu su odnele meduze.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Ecology & Evolution.

Gotovo jedan vek životinjsko stablo organizirano je na osnovu naučnih spoznaja o složenosti raznih organizama i zbog jednostavnosti njihova organizma verovalo se da su sunđeri najstariji. Ali, otkriće DNK promenilo je shvatanja i evolucijski biolozi počeli su primenjivati to znanje kako bi odredili odnose u evoluciji te su stvorili područje filogeneze.

U većini slučajeva proučavanja DNK pomoglo je razjašnjavaju tih odnosa. Godine 2008. jedno od prvih filogenijskih istraživanja utvrdilo je da su meduze najstarija bića životinjskog carstva a ne sunđeri.

Sadašnje metode nalažu da se prikupi ogromna količina genetskih podataka koji se analiziraju i na osnovu zaključaka uspostave se odnosi, kaže profesor Antonis Rokas sa Vanderbilta koji je sudelovao u razvoju novog naučnog pristupa.

Sadašnje metode dovele su do nedvosmislenih zaključaka u najvećem broju slučajeva a Rokas i njegov tim koncentrisali su se na slučajeve čiji su rezultati bili kontradiktorni od kojih se sedam odnosilo na životinje, pet na biljke i šest na gljive. Želeli su utvrditi razlog kontradikcija pa su uporedili pojedinačne gene "suparnika"na životinjskom filogenetskom stablu sa genima njihovih 'srodnika' i utvrdili da su se meduze ranije izdvojile od sunđera.

 

Izvor: 24sata.hr