Ledeni roboti kojima će NASA tražiti “vanzemaljce”

NASA u budućnosti planira istražiti zaleđenu površinu Jupiterovog satelita Evropa, ali i drugih zaleđenih satelita u Sunčevom sistemu. Kako bi mogli otkriti krije li Evropa možda neke oblike života trebaće nam novi roboti i alati posebno dizajnirani za led. Tako je NASA finansirala studiju u kojoj se radi na razvoju alata za prikupljanje uzoraka sa površine Evrope, ili ispod njene površine.

– U budućnosti želimo odgovoriti na pitanje ima li života na satelitima udaljenih planeta – rekao je Tom Cwik, koji vodi program za razvoj novih tehnologija u NASA-i. Govoreći o Evropi, Enkeladu i Titanu, Cwik je rekao kako rade na tome da odrede koji su im tačno alati potrebni kako bi za 10 ili 15 godina bili spremni za svemirske letelice.

Ti novi roboti moraće biti dizajnirani za različite izazovne sredine i rad na ekstremno niskim temperaturama. Njihovi točkovi mogli bi se kretati po ledu koji se ponaša poput peska, a površinu Evrope pogađa i snažno zračenje. Ali najuzbudljiviji deo biće odlazak u okeane ispod njene površine, ali za to trebaju razviti potpuno nove tehnologije.

Led na Evropi mogao bi biti debeo između 10 i 20 kilometara, a zbog toga se radi na razvoju sonde koja bi mogla bušiti kroz led prema okeanu. Pritom bi jezgro sa plutonijumom topilo led i analiziralo tu vodu. Naučnici rade i na razvoju novih robotskih ruku koje bi se mogle rasklopiti na puno veću udaljenost od onih kakve su na sadašnjim roverima. Takav veći doseg omogućio bi i sigurnije istraživanje, a za mete koje su još udaljenije ili nedostupnije radi se na lansiranju mehanizama za analizu.

Dok NASA ima puno iskustva sa roverima na Marsu, točkovi za Evropu i druge satelite biće potpuno drugačiji izazov.

 

 

Izvor: 24sata.hr