Jestive kuglice sa vodom zameniće plastiku

Jestiva i razgradiva kuglica sa vodom u bliskoj bi budućnosti mogla u velikoj meri zameniti plastične boce kakve koristimo danas. Ooho kuglice kreirao je londonski Skipping Rocks Lab, a njima žele ponuditi lek za gomilu plastičnog otpada koji se kreira proizvodnjom boca za vodu. Uz to, pijenje vode sa Ooho kuglicama izgleda izuzetno zabavno.

Ova firma predstavila je projekat još 2014. godine, ali sada su spremni ponuditi ga tržištu te su na Crowdcube platformi pokrenuli kampanju za finansiranje. U samo tri dana stigli su do 800.000 funti i daleko premašili planiranih 400.000. Pola novca koji prikupe do kraja kampanje uložiće u razvoj mašina za proizvodnju ovih kuglica, a drugu polovinu za istraživanje i razvoj kako bi ovaj materijal postao još bolji. Ono što je važno, kreatori ovih kuglica kažu da je njihov materijal jeftiniji od plastike i biorazgradiv je kroz nekoliko nedelja.

Naime, materijal koji čuva vodu unutar ovih kuglica proizvodi se od kalcijum hlorida i ekstrakta smeđih algi (oba su razgradiva i biljnog porekla). Za proces izrade kuglica, koji se naziva sferifikacija, zaslužan je kuvar Ferran Adria. Kuglica sa vodom može se pojesti cela, a može se i zagristi te baciti membrana nakon što ste popili vodu. Uz to, osim vode, unutar kuglica se može staviti razna pića, a može im se menjati i boja pa je marketinški potencijal prilično veliki.

Kreatori ovih 'vodenih kuglica' Englezima su predstavljali Ooho kroz razne štandove, a planiraju ga širem broju ljudi predstaviti na maratonu u Londonu i na muzičkom festivalu Glastonbury.

 

 

Izvor: 24sata.hr