3D printani raketni motor od plastike

Logično je da bi izrada delova raketnih motora 3D printerom podrazumevala korišćenje metala kao sirovine. Članovi ekipe Rocket Teama sa Univerziteta MIT se sa time ne slažu, pa su testirali prvi 3D printani motor koji je u celosti izrađen od plastike.

Mada bismo mogli reći da je motor od plastike u kome dolazi do izgaranja goriva na vrlo visokim temperaturama unapred osuđen na propast, MIT-evci to demantuju predloženim videom.

Rocket Team navodi da je motor zamišljen samo za sprovođenje jednog testa, ali nakon prvog uspešnog ispaljivanja odlučili su ga napuniti gorivom veće energetske snage i ponovno upaliti, a tada je došlo do oštećivanja mlaznice pa motor nije stvorio željeni potisak.

MIT kaže da NASA i proizvođači raketnih motora već eksperimentišu sa 3D printanjem raketa, ali služe se skupim 3D printerima za metal, dok su članovi Rocket Teama demonstrirali funkcionalan motor izrađen prilično jeftinim 3D printerom Markforged Mark Two koji košta 13.499 dolara.

Naučnici zato veruju da će budući razvoj ove tehnologije omogućiti znatno pojeftinjenje raketne tehnologije, pa bismo u budućnosti mogli dobiti lagane rakete sa motorima u kojima će plastika činiti veliki udeo u materijalima od kojih će biti izrađeni.

 

 

Izvor: vidi.hr