eVscope je 100 puta jači od klasičnog teleskopa

Firma Unistellar na CES 2017 sajmu je ove godine prvi put predstavila novu vrstu kompaktnog teleskopa i za njega osvojila Innovation Award nagradu u kategoriji Tech For a Better World.

Tokom proteklog leta teleskop su promovisali širom Evrope i SAD-a kako bi što većem broju ljudi mogli demonstrirati njegovu efikasnost, pa je nakon nedavnog postavljanja u sistem crowdfundinga na Kickstarteru, projekat vrlo brzo skupio više od milion dolara.

eVscope 2

Korišćenjem tehnologije koju nazivaju Enhanced Vision Technology, eVscope akumulira svetlo i može postići snagu prikupljanja svetla poput teleskopa koji su deset puta veći u promeru, što vam omogućuje da vidite nebule u boji, galaksije udaljene milionima svetlosnih godina, daleke planete i objekte koji su previše zamućeni kada se gledaju običnim, čak i većim teleskopom.

Zahvaljujući ugrađenim senzorima, GPS-u i internoj mapi od milona zvezda, eVscope može prepoznati i usmeriti se ka bilo kojem nebeskom objektu, pa će vam astronomija postati lagana i informativna, kao što možete videti u priloženom videu.

Pored svega toga, zahvaljujući partnerstvu Unistellara sa SETI institutom i mogućnosti povezivanja sa aplikacijom na pametnom telefonu, korisnici svojim gledanjem neba mogu dati doprinos kampanjama astronomskih događaja koje su od posebne važnosti naučnicima, koji će sa eVscope teleskopa dobijati dragocene podatke. 

Ako eVscope naručite preko Kickastartera, dobićete ga u "early bird" ponudi za 1299 dolara što je za 700 dolara manje od cene koja će mu biti u trgovinama.

 

 

Izvor: vidi.hr