Muskov grad na Marsu i baza na Mesecu

Na Međunarodnom astronautičkom kongresu (IAC) Elon Musk je predstavio svoje nove vizije vezane uz raketni program SpaceX-a, ali i gradnje baze na Mesecu te stalne kolonije na Marsu.

Prva stvar koju je Musk najavio je nova raketa pod nazivom BFR (svi je već zovu Big Fucking Rocket) koja bi trebala zameniti sve postojeće rakete SpaceX-a. To će biti njegova najveća raketa koja će biti veća čak i od Saturn V raketa koje su prevozile Apollo misije na Mesec. Musk tvrdi da će istovremeno biti i najjeftinija od svih koje je dosad napravio, ali i najsigurnija, jer će za sletanje koristiti dva motora. Osim što će služiti za lansiranja u svemir, Musk je vidi i kao deo interkontinentalnog vazdušnog transporta na Zemlji, pa bi vam mogla omogućiti da za 29 minuta skoknete od  New Yorka do Londona.

Raketa će biti dužine od 106 metara i promera od 9 metara, a drugi stadijum za putnike i robu moći će prevoziti 150 tona tereta u nižu orbitu Zemlje, a za duže misije će se moći puniti gorivom u orbiti bespilotnim svemirskim tankerom. Pogon će joj pružati 31 Raptor motor na metan i vazduh.

Kada BFR raketa bude dovršena moći će obavljati sva SpaceX-ova komercijalna lansiranja, a biće u stanju čistiti i orbitalni otpad.

Raketa će moći sletati na površinu Meseca i vraćati sa njega na Zemlju, a koristitiće se i za dostavu opreme za gradnju mesečeve baze koju Musk naziva Moon Base Alpha.

Što se tiče Marsa, Musk želi na njega poslati dve BFR misije do 2022. godine koje će uključivati orbitalno tankiranje, rudarenje, gradnju infrastrukture i sistema za održavanje života, sa ciljem da se stvore preduslovi za gradnju budućih kolonija na crvenoj planeti.

Raketa će se moći vratiti sa Marsa, ali tamo se trebati razviti proizvodnja goriva, vode i vazduha, što po Musku neće biti problem jer će se prikupljati vodeni led sa površine i ugljen dioksid iz atmosfere. Na kraju prezentacije Musk je predstavio i svoju viziju rasta ljudskog naselja na Marsu koji će vremenom postati pravi grad i omogućiti čovečanstvu da postane prava multiplanetarna rasa, kao što možete videti u priloženom videu.  

 

 

Izvor: vidi.hr