Bežični punjač puni sve u krugu 25 metara

Bežično punjenje gadgeta danas i nije tolika naučna fantastika, ali još smo ograničeni na uređaje koji moraju uglavnom biti na nekoj podlozi kako bi ih mogli puniti na kratkim udaljenostima. Ali i to će se uskoro promeniti jer je firma Powercast najavila svoj uređaj koji može bežično puniti više uređaja sa udaljenosti od 60 centimetara, ali i u nekim slučajevima do čak 25 metara.

Svoju tehnologiju predstaviće na CES-u početkom januara, a za PowerSpot su dobili i odobrenje američkog FCC-a (Savezne komisije za komunikacije). Sam uređaj stvoriće zonu slično kao što imamo i oko bežičnih rutera – naši gadgeti samo će trebati biti u njegovoj blizini i neće biti nužno da su na tačno određenoj poziciji.

Kako navode, PowerSpot bi mogao puniti i 30 uređaja u svojoj zoni, a najveća prednost mogla bi biti za gadgete poput tastatura, miševa, daljinskih upravljača ili raznih prenosnih gadgeta te senzora koje imamo po kući. Cela stvar radi tako da predajnik šalje RF signal (915 MHz) prema Powercast prijemniku, malom čipu koji se nalazi u odgovarajućem gadgetu kako bi počeo pretvarati radijske signale u jednosmernu struju i napajati uređaj ili bateriju. U ovoj se kompaniji nadaju da bi uskoro taj čip mogli videti u raznim proizvodima poput svetiljki, IPTV prijemnika, nameštaja….

Kako prenosi Cnet, punjenje će zavisiti od udaljenosti, ali i vrsti uređaja koji se puni. Satovi i slušalice koji troše puno energije, najbolje će se puniti na udaljenosti od 60 centimetara, tastature i miševi do 2 metra, a daljinski uređaji i pametne kartice na metar više.

Mobilni su veliki potrošači i njihov punjač još neće biti spreman za njih, već će dolaziti u PowerSpot-Qi kombinaciji, a radi se o predajniku koji će i dalje puniti male gadgete, ali će imati i podlogu na kojoj će morati biti telefon kako bi ga punio preko Qi standarda.  


Izvor:24sata.hr