Nuklearni projektil za asteroid Bennu

Asteroid Bennu, promera od 500 metara, kruži oko Sunca brzinom od 101.388 km/h, a nova naučna istraživanja ukazuju na mogućnost od 1:2700 da bi nas mogao pogoditi 2135. godine. Iako NASA ne veruje da bi Zemlja mogla biti ugrožena, uvek postoji šansa da se u putanji nešto poremeti, pa zato ne žele prepustiti stvar slučaju i statistici.

Iz tog razloga pokrenut je projekt pod nazivom HAMMER (Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), koga vode NNSA (National Nuclear Security Administration), NASA i dva američka državna odseka iz Ministarstva energije. Oni žele lansirati  jednu letelicu težine od 8,8 tona koju nazivaju "impactor" i zabiti je u Bennu, ili koristiti nuklearno oružje za odvraćanje ili uništavanje.

"Ukoliko je asteroid mali i imamo na raspolaganju dovoljno vremena možemo ga skrenuti pomoću 'impactora', ali ako ćemo biti u žurbi koristićemo nuklearno oružje", izjavio je fizičar David Dearborn iz LLNL-a (Lawrence Livermore National Laboratory).

"Ne možete nikada biti sigurni hoće li se asteroidi držati putanja koje su proračunate jer morate u obzir uzeti činioce kao što su solarni vetrovi i gravitacijsko polje Jupitera, a postoji i mnoštvo opasnih asteroida koje još nismo otkrili", navodi naučnik i dodaje kako je upravo zbog toga pokrenut projekt HAMMER.

Mada je projekt pokrenut, to još uvek ne znači da će biti realizovan jer se procenjuje da će troškovi iznositi više milijardi dolara, a svet baš ne gleda blagonaklono na to da se u Svemir lansiraju nuklearni projektili, iako je to uobičajen scenario u SF filmovima.

Inače, na asteroid Bennu bi ove godine trebala stići letelica OSIRIS-REx koja je lansirana 2016. godine i doneti sa njega uzorke tla na Zemlju, pa bismo mogli saznati više podataka o njegovom sastavu i koliko bi mu jak bio udarac da nas pogodi.

 

Izvor: vidi.hr