Iskorak u kvantnom računarstvu

Australijski naučnici sa univerziteta UNSW iz Sydneya pod vođstvom australijske naučnice godine Michelle Simmons, napravili su veliki iskorak u razvoju perspektivnog silicijumskog kvantnog računara, omogućivši da dva susedna qubita međusobno "razgovaraju". 

U svojoj studiji naučnici opisuju da je stvaranje qubita uključivalo precizno postavljanje individualnih atoma fosfora na silicijumov čip, a nakon pozicioniranja uspeli su ostvariti da međusobno komuniciraju i stupaju u korelacije.

"Naša najveća stvar koju smo ostvarili u poređenju sa drugim timovima koji razvijaju kvantne računare u svetu, leži u tome što možemo postaviti naša dva visokokvalitetna qubita gde god želimo na čip, videti šta smo učinili, a potom meriti kako se ponašaju", izjavila je profesorica Simmons, dodavši kako su ih postavili na međusobnu udaljenost od samo 16 nanometara, kao što možete videti u priloženom videu.

Korišćenjem elektroda ugrađenih u čip, naučnici su potom mogli upravljati interakcijama između susednih qubita, pa su kvantni spinovi njihovih elektrona ušli u korelaciju. "Bilo je jako uzbudljivo ovo gledati", izjavio je koautor studije dr. Matthew Broom. "Kada je spin jednog elektrona usmeren prema gore, drugi je usmeren dole i obrnuto, a to je velika prekretnica u tehnologiji", dodaje naučnik.

U "naučnoj trci 21. veka", kako se često nazivaju istraživanja koja bi trebala dovesti do prvog pravog kvantnog računara, vodi se žestoka borba između Microsofta, Intela, Googlea i naučnih organizacija širom sveta, a glavni cilj je proizvesti dvo-qubitna reprodukujuća vrata (gate) u silicijumu, što je osnovni gradivni blok za izgradnju perspektivnog silicijumskog kvantnog računara.

Zahvaljujući ovom otkriću, australijski naučnici se nalaze vrlo blizu tom cilju. Hoće li australijska naučnica uskoro postati nobelovka, saznat ćemo uskoro, a svet računara bi se uskoro mogao uveliko promeniti.

 

 

Izvor: vidi.hr