Radar otkrio tečnu vodu na Marsu

Italijanska svemirska agencija ASI održala je press konferenciju na kojoj su naučnici Nacionalnog instituta astrofizike (INAF) prezentovali važno otkriće na Marsu koje je omogućio njihov MARSIS (Subsurface Sounding Radar/Altimeter) instrument koji se nalazi na ESA Mars Express orbiteru koji kruži oko crvene planete od 2003. godine.

Istraživanje se baziralo na teoriji staroj više od tri decenije, koja upućuje na mogućnost postojanja tečne vode na Marsu ispod polarnih kapa, obzirom da se na tim mestima može naći i na Zemlji.

Korišćenjem MARSIS-a koji je koristio radarske pulsove za proučavanje Marsove jonosfere i interne strukture, naučnici su došli do odraza koji se mogu objasniti isključivo velikim podzemnim jezerom tečne vode.

„MARSIS je detektovao odjeke ispod površinske kape južnog pola Marsa koji su jači nego površinski. Odrazi su isti kao pri radarskom proučavanju subglečerske vode na Antarktiku na mestima poput jezera Vostok", izjavio je naučnik Roberto Orosei, koautor studije objavljene u publikaciji Science, kao što možete videti u predloženom videu.

Prema istraživanju, jezero je široko oko 20 km, a nalazi se oko 1600 metara ispod površine ledene kape. Naučnici ne mogu precizno reći koliko bi moglo biti duboko, ali su sigurni da mu je dubina najmanje jedan metar. Voda je vrlo verovatno slana jer je led iznad nje prilično čist i hladan, pa bi se slatka voda zaledila.

Italijanski naučnici kažu da se sa rezultatima istraživanja verovatno neće složiti mnoge njihove kolege u svetu, ali ističu da je ovo do sada najbolji dokaz postojanja tečne vode na Marsu za koju veruju da će se naći u ovakvim podzemnim jezerima na brojnim mestima oko polova crvene planete.

Plivaju li u tim jezerima kakve "ribice" zasad ne žele spekulirati, jer postojanje vode ne mora značiti i postojanje života. 

 

 

Izvor: vidi.hr