Zidovi sa pametnim biljem kontrolišu kvalitet vazduha

Naučnik Neal Stewart sa Instituta agrikulture na Univerzitetu Teneessee (UTIA) i njegove kolege objavili su naučni rad u publikaciji Science u kojem opisuju modifikovane kućne biljke poput ukrasnog duvana (Nicotiane) koje menjaju boju pod LED i UV svetlom kada su izložene takozvanim VOC česticama koje uključuju razne štetne hemijske spojeve koji mogu imati kratkoročne ili dugoročne negativne efekte po ljudsko zdravlje.

Naučnici su u saradnji sa dizajnerima odlučili spojiti ta svojstva biljaka sa estetikom, pa predlažu izradu zidova u kojima bi raslo takvo bilje, a mogli bi se savršeno uklopiti u unutarnji dekor naših stanova i poslovnih prostora.

Ovo nije prvi put da naučnici koriste biljke kao biosenzore, odnosno "phytosenzore" dizajnirane biotehnologijom, kojima se bavi jedna čitava nova grana nauke pod nazivom sintetska biologija te uključuje dizajn i izradu novih bioloških vrsta.

Sintetska biologija omogućuje farmerima uzgoj kultura otpornih na razne štetočine i bolesti bez upotrebe otrova, a Neal Stewart je do sada već učestvovao u više studija u kojima su biljke dizajnirane da reaguju na određene uslove poput premale ili prevelike prisutnosti azota.

Takve biljke isijavaju sjaj određene boje kada se gledaju pod specijalno dizajniranim filterima. U ovoj studiji Stewart je otišao korak dalje, razvojem koncepta koji spaja sintetsku biologiju i estetiku, u kojem vidi biosenzorske biljke direktno posađene u specijalno dizajnirane kućne vertikalne vrtove, odnosno ukrasne zidove.

Takvi "živi zidovi" sadržavaće biosenzore koji mogu detektovati razna onečišćenja poput plesni, radonskog gasa ili visokih koncentracija nestalnih organskih spojeva, odnosno VOC čestica te azot oksida (NOx).

Stewart objašnjava da biosenzori biljaka mogu biti dizajnirani tako da reagiraju na štetne agense na više načina, kao što je postupno menjanje boje njihovog lišća ili upotrebom fluorescencije. "Mogu učiniti mnogo više od ukrašavanja naših prostora", navodi Stewart. "Mogli bi nas upozoriti na prisustvo opasnosti u našem okruženju".

Naučnici ovu ideju nameravaju odvesti dalje od koncepta, pa kažu da već imaju planove da svoje ideje iz laboratorije prenesu u naše domove.

 

Izvor: vidi.hr