4D šetnja na Mesecu u New Yorku

Povodom 50-godišnjice Apollo 11 misije tokom koje je ljudska noga prvi put zakoračila na Mesec, Samsung je u saradnji sa NASA Johnson Space Centrom, u svom Samsung 837 centru u New Yorku postavio 4D gravitacijski simulator, koji omogućuje realistični doživljaj šetnje na Mesecu uz Samsung Gear VR naočare.

To znači da će svako moći uživati u simulaciji stvarnih istorijskih šetačkih misija na Mesecu, pri čemu će biti spojen na simulator koji će mu prilagoditi gravitacijske uslove onima na Mesecu, dok će istovremeno na svojim VR naočarima imati sliku prave mesečeve okoline, kao što možete videti u predloženom videu.

Drugim rečima, ukoliko vas u sledećih godinu dana put kojim slučajem dovede u New York, moći ćete i sami isprobati šetnju na Mesecu u ovoj simulaciji pod nazivom A Moon for All Mankind, koja će se održavati povodom obeležavanja 50-godišnjice sletanja čoveka na Mesec 20.07.2019.

Sistem za simulaciju mesečeve gravitacije izrađen je prema originalnom NASA-inom Active Response Gravity Offload System simulatoru koji koriste astronauti tokom treninga za misije u uslovima mikrogravitacije, a svakom učesniku će oprema biti kalibrisana prema težini, kako bi dobio što veću dozu realizma dok pravi prve korake na "Mesecu u New Yorku".  Za dodatni realizam pobrinuli su se stručnjaci za specijalne efekte iz firme Framestore.

Ukoliko posetite simulator obući će vam i prigodno letačko odelo sa kacigom u kojoj se nalazi Samsung Gear VR na pogon Oculusovog softvera i Samsung Galaxy S9+ pametnog telefona, a jedini uslov je da ste stariji od 13 godina.

 

 

Izvor: vidi.hr