Izrael kreće na Mesec u decembru

Izraelski rover biti će lansiran u decembru ove godine, a na Mesec će stići u februar 2019.

Neprofitna organizacija SpaceIL i državna korporacija Israel Aerospace Industries  objavili su kako planiraju u decembru ove godine na Mesec lansirati robotsku misiju.

Izraelska letelica će za lansiranje u orbitu Zemlje koristiti usluge Muskove firme Space X, odnosno raketu Falcon 9, koja će orbitirati oko Zemlje u eliptičnoj putanji. Čim dobije signal iz kontrole misije letelica će potom ući u višu orbitu iznad naše matične planete, sve dok ne dosegne tačku blisku Mesecu. Potom će lander uključiti svoje motore koji će mu omogućiti ulazak u orbitu Meseca, nakon čega će pokušati sleteti na Mesečevu površinu, kao što navode u predloženom videu.

Čitav proces sletanja će biti automatizovan uz korišćenje sistema za navigaciju, a takvim načinom putovanja lander će putovati do Meseca oko dva meseca.

Lunarno sletanje će Izrael pretvoriti u 4. zemlju nakon Rusije, SAD-a i Kine, koja će na površinu našeg prirodnog satelita spustiti letelicu.

SpaceIL je bio učesnik Google Lunar Xprize takmičenja, a nakon gašenja projekta (bez odluke o pobedniku) krenuo je samostalno u potragu za novcem koji će mu omogućiti let na Mesec.

 

 

Izvor: vidi.hr