Veštačka inteligencija u epruveti

Lulu Qian i njene kolege iz laboratorije na Univerzitetu Caltech izradili su neuralnu mrežu baziranu na DNK u epruveti, koja je u stanju prepoznavati brojke pisane molekularnim rukopisom, što je do sada predstavljalo veliki izazov sistemima mašinskog učenja.

Lulu smatra da je ovo veliki iskorak u demonstriranju mogućnosti programiranja veštačke inteligencije u sintetskim biomolekularnim krugovima.

Između ostaloga, ovo otvara put ka razvoju humanoidnih robota koji će u celosti biti izrađeni od organskih materijala, a naučnici veruju da će njihov DNK uskoro započeti sa kreiranjem vlastitih "sećanja" iz uzoraka koji će se dodavati u testnu epruvetu.

Konačni cilj ovog istraživanja je programirati inteligentno ponašanje poput sposobnosti računanja i donošenja odluka u veštačkim neuralnim mrežama napravljenim od DNK.

Naučnici su demonstrirali kako neuralna mreža izrađena od pažljivo dizajniranih DNK sekvenci može stvarati hemijske reakcije kojima ukazuje da je tačno prepoznala brojku napisanu "molekularnim rukopisom".

Kada se mreži prikaže nepoznata brojka, ona sprovodi serije hemijskih reakcija i na outputu šalje dva fluoroscentna signala, primer zeleni i žuti koji predstavljaju broj 5 ili zeleni i crveni koji označavaju broj 9.

Naučnici veruju da će po istom principu uskoro naterati veštačku inteligenciju u epruveti na izvođenje drugih zadataka koje su do sada predstavljale nerešive probleme klasičnim sistemima mašinskog učenja čime će se još više ubrzati razvoj takozvanog DNK računarstva. 

 

Izvor: vidi.hr