GOLUBOVI , PIGEONS

Autori: JANA MIHAJLOVIĆ 6.razred OŠ Vuk Karadžić, Knjaževac; FILIP MILOSAVLJEVIĆ 6.razred OŠ Vuk Karadžić, Knjaževac, Centar za talente Bor

Mentor: BILJANA GOJKOVIĆ dipl. biolog, nastavnik biologije, OŠ Vuk Karadžić, Knjaževac

Komentor: BOJAN BOGOJEVIĆ dipl.matematičar za računarstvo i informatiku, OŠ Vuk Karadžić, Knjaževac

REZIME:

Bilo nam je zanimljivo istraživanje kičmenjaka – golubova, zato što se stalno susrećemo sa njima. Cilj ovog istraživačkog rada jeste da naučimo nešto više o golubovima i njihovom načinu života.

Naučnici zastupljaju mišljenje da su životinje nastale pre 700 miliona godina, dok drugi smatraju da su nastale pre oko milijardu godina. Naučnici su ih svrstali u 5 carstva. Kada se govori o životinjama, često se pominje i reč fauna , što je i naziv za celokupan životinjski svet. Životinje su svuda oko nas i oni su višećelijski eukariotski organizmi koji ne poseduju ćelijski zid. Sve životinje su heterotrofne, što znači da se hrane drugim živim bićima. Postoje i mesojedi,biljojedi, svaštojedi i paraziti koji žive na račun drugih organizama.Oni su kičmenjaci koji se pomoću svojih čula snalaze u prirodi.

Golubovi spadaju u kičmenjake, što znači da imaju kičmenicu koja štiti kičmenu moždinu i sastoji se od pršljenova. Obuhvata 33 – 35 vrsta u Evropi, Aziji i Africi.

Jednostavan naziv ,,golub“ se najčešće odnosi na goluba pećinara jer on naseljava urbane sredine. Hrane se biljnom hranom a golubovi u tropskim predelima se hrane tropskim biljem. Smatra se da su golubovi pripitomljeni pre 3000 godina, a pripitomili su ih Egipćani i Sumeri. Golubovi koji su nas najviše oduševili jesu Golubovi pismonoše. Perije kod golubova može biti obojeno od jednostavnih boja do šarenih tropskih boja.

Ključne reči: golubovi, fauna, carstva, kičmenjaci, heterotrofni