„М АЛАТ“ РАЗВОЈ МУЛТИФУНКЦИОНАЛНОГ ПРОГРАМА , „M TOOL“ DEVELOPMENT OF MULTIFUNCTIONAL PROGRAM

Аутор: МАРКО ИВКОВИЋ, 4. разред, „ЕТШ“ у Бору, Регионални центар за таленте у Бору

Ментор: ВЛАДИМИР КНЕЖЕВИЋ, дипл. инг. Електротехнике, мастер из области Аутоматике, наставник Информатике у ОШ: „Душан Радовић“ у Бору

РЕЗИМЕ

Са развојем технологије у свету, и свакодневном појавом нових програма, игрица, апликација, и идеја, ја сам дошао на једну. У свакодневном животу, немогуће је без рачунара, телефона, тј. технологије уопштено. Програми који омогућавају рад многих компанија, и уопштено становништва. Већина корисника рачунара користи углавном програме из MS Office пакета, интернет претраживач, програм за сликање десктопа, али и неке обичне алате и геџете, као што су калкулатор, можда и конвертор валута. Што се тиче и тестова, мислим да је добро што је могуће радити их и на рачунару, не уобичајено преко папира, или можда онлајн. Када све ово спакујете, добијете програм са упадљивим менијем, и свим овим опцијама. Као што је С. Џобс говорио, једноставност је врло битна. То је и моја идеја. Једноставно за употребу, и имати све на једном месту, то је је оно што би већини корисника добро дошло. 

КЉУЧНЕ РЕЧИ: једноставност, мултифункционалност, мени, сликање, тест, калкулатор, програм, забава, технологија…

SUMMARY

With development of technology in the world, and everyday appearance of new programs, games, applications, and ideas, I came up with my own. In everyday life, it’s impossible to be without computer, phone, namely technology. Programs that enable work of many companies, and population generally. Most of them use programs from MS Office packet, internet browsers, some regular tools and gadgets, like calculator, maybe online currency convertor. About tests, I think it’s good to be able to do them on a computer, not just normally on a paper, or online. When you pack this all up, you get the program with showy menu, and with all those options. Like S. Jobs said. Simplicity is very important. That is my idea. Easy to use, and having all at one place, that is something everybody could use.

KEY WORDS: simplicity, multifunctionality, menu, screenshot , test, calculator, program, fun, technology…