Supercharger mreža za punjenje e-automobila

Elon Musk predstavio revolucionarnu mrežu stanica za punjenje električnih automobila sunčevom energijom.

Šef Tesla Motorsa i SpaceX-a Elon Musk, ovih dana ima puno posla. Mada tek nekoliko dana deli njegovu svemirsku kompaniju od prvog komercijalnog prevoza tereta u svemir, Musk je ulovio priliku da predstavi Supercharger network, revolucionarnu mrežu za brzo punjenje električnih automobila koja bi mogla u potpunosti promeniti svet današnje autoindustrije i vozila sa unutrašnjim sagorevanjem jednom zauvek odvesti u muzeje.

Musk je na skorašnjem posebnom događanju Tesla Motorsa prikazao video na kojem se vide prve Supercharger stanice za punjenje električnih automobila, koje je njegova firma u tajnosti postavila na šest lokacija u Kaliforniji, a kroz dve godine bi, kako kaže, "čitav SAD trebao biti pokriven mrežom stanica, dok je za 2013. godinu planiran dolazak sistema u Evropu i Aziju.

Ono što je posebno revolucionarno je činjenica da superpunjači rade na sunčevu energiju, a Musk kaže kako su u stanju "vratiti više energije u električnu mrežu nego što je automobili potroše tokom vožnje".

Pored svega toga, Musk je razveselio sve postojeće i buduće vlasnike Tesla Motors Model S automobila, za koje će punjenje na Supercharger stanicama biti besplatno i to zauvek.

Superpunjači koriste tehnologiju firma SolarCity koja je takođe u Muskovom vlasništvu, a u stanju su napuniti Model S sa 100 kilowatta (dovoljno za 3 sata vožnje brzinom od 100 kilometara) za samo 30 minuta.

Iskreno rečeno, ovo deluje fantastično, jer govori o tome da će ulicama svih gradova u svetu uskoro voziti automobili na zdravu, jeftinu i obnovljivu energiju.

Jesmo li spremni za to? Industrija fosilnih goriva uskoro bi mogla zadrhtati, a neće biti svejedno ni autoindustriji.


Video streaming by Ustream

 

 

Izvor: vidi.hr