900 hiljada dolara za MacGyver robota

Naučnici razvijaju robota koji će moći prepoznavati predmete u okolini i koristiti ih kao alat. 

Američka mornarica je ovih dana osigurala 900.000 dolara naučnicima Georgia Institute of Technology za projekat robota koji će biti u stanju prepoznavati razne objekte u svojoj blizini i koristiti ih za izvođenje određenih zadataka.

Projekat se naziva MacGyver Bot, prema popularnom liku iz TV serije, agentu koji se često nalazi u složenim situacijama iz kojih se spašava priručnim sredstvima koja izrađuje pomoću raznih predmeta koje nalazi oko sebe.

"Naš cilj je proizvesti robota koji će se ponašati poput MacGyvera, televizijskog junaka iz 1980-ih, koji rešava kompleksne probleme i beži iz opasnih situacija korišćenjem uobičajenih objekata i materijala koji su mu pri ruci", kaže vođa projekta, profesor Mike Stillman. "Naučnici koji razvijaju kretanje robota obično koriste računarske vizuelne sisteme za lociranje objekata kako bi programirali putanje za kolizije sa drugim objektima, no ti sistemi ne omogućuju dobijanje nikakvih informacija o funkcionalnosti tih objekata".

Stilman kaže da on želi stvoriti softver koji će prvo identifikovati objekat i proceniti potencijal njegove primene, pre nego ga “pretvori” u deo alata koji će se moći iskoristiti za kompletiranje nekog zadatka.

Kao primer Stilman navodi slaganje kutija koje će omogućiti penjanje na visinu, kreiranje mosta od otpada ili predmeta u okolini, te penjanje na stolicu kako bi robot mogao dohvatiti neki objekat koji mu je izvan dosega. 

Za testiranje softvera naučnici koriste Golem Krang robota koga je napravila Stillman laboratorija, a konačni cilj je izrada robota koji bi se koristio za spašavanje ljudi u raznim scenarijima katastrofa.

 

Izvor: vidi.hr