Kiša meteora u noći na petak 15.12.2012 bila je nebeski spektakl godine

Zemlja svake godine sve više ulazi u trag objekta 3200 Phaethon za koji se veruje da je izvor čestica koje u decembru vidimo kao kišu meteora Geminida.

Poslednja kiša meteora 'Geminida' u ovoj godini svoj vrhunac imala je u noći na petak 15.12.2012. Ova kiša meteora poslednjih decenija je sve jačeg intenziteta, a ove bi godine trebala biti još zanimljivija jer se Mesec gotovo i ne vidi, piše National Geographic. U satu bi se moglo videti između 80 i 120 zvezda padalica, a astronomi savetuju da se kiša meteora posmatra sa što tamnijeg mesta.

Tokom godine postoje razdoblja kada je povećana učestalost zvezda padalica, a u decembru se Zemlja nalazi na putanji koja preseca reku čestica koje poreklo vuku s objekta 3200 Phaethon, za koji astronomi nisu sigurni je li asteroid ili kometa pri kraju života. Nema trag uobičajen za komete, ali njegovi delovi koji otpadaju su razlog nebeskog spektakla. A razlog za sve jači intenzitet kiše Geminida je što Zemlja sve dublje ulazi u njegov trag. Ishodište meteora je u sazvežđu Blizanaca, pa su po tome i dobili ime.

犀利士
“pl-PL” style=”margin-bottom: 0in”> 

Izvor: 24sata.hr