Bionička ruka upravljana aplikacijom mobilnog telefona

Firma koja je proizvela novu bioničku ruku tvrdi da je najsavršenije protetsko pomagalo.

Firma Touch Bionics koja se već dužee vreme bavi proizvodnjom vrhunskih protetskih pomagala, predstavila je svoju novu bioničku ruku i-limb ultra revolution koja je toliko napredna da se njom može upravljati i korišćenjem aplikacije za pametne telefone.

Ova ruka osim prstiju koji se mogu vrlo realistično savijati, poseduje ručni zglob koji se može okretati, te aluminijsku šasiju.

Touch Bionics kaže kako je ovo najsavršenija protetska ruka ikada napravljena, te se njom može upravljati mišićnim impulsima koje obrađuje računar ugrađen u samu ruku, te aplikacijom za iPhone pametne telefone, uz čiju pomoć se mogu predefinisati uzorci kompletnih akcija koje sa njom želite činiti, kako bi vam se još više olakšalo njeno korišćenje.

Ta aplikacija može isprogramirati 24 različita "zahvata" ruke, kako bi vam njeno korišćenje za određene zadatke bilo lakše, pa se računar manje muči sa tumačenjem mišićnih impulsa koji stižu iz mozga preko elektroda spojenih na patrljak ruke.

Aplikacija takođe može koristiti i za treniranje korišćenja bioničke ruke, te za dijagnosticiranje eventualnih poteškoća koje se mogu pojaviti u njenom radu.

Firma navodi kako je sa ovom rukom bez problema moguće izvoditi najsloženije zadatke poput tipkanja na tastaturi, pisanja olovkom, te vezanja pertli na cipelama.

Touch Bionics takođe kaže da je ova ruka toliko tehnološki kompleksna da je za njeno korišćenje potrebno proći rigorozni trening kako biste je mogli koristiti kao pravu ruku, a prvi pacijenti tvrde da su vrlo brzo izgubili osećaj da nemaju pravu ruku.

Izvor: vidi.hr