Do 2080. će izumreti skoro sve biljne i životinjske vrste

Staništa mnogih biljaka i životinja drastično će se smanjiti u ovome veku ako vlade ne budu brzo delovale kako bi smanjile rastuće emisije gasova sa efektom staklene bašte, izjavili su naučnici nakon proučavanja 50.000 vrsta širom sveta.

Naučnici iz Velike Britanije, Australije i Kolumbije izjavili su da su biljke, vodozemci i gmizavci najosetljiviji na porast globalne temperature i promene padavina.

Oko 57 posto biljaka i 34 posto životinjskih vrsta verovatno će izgubiti više od pola područja sa klimom koja im odgovara do otprilike 2080. ako se ništa ne učini kako bi se ograničile emisije gasova staklene bašte iz elektrana, fabrika i vozila, napisali su naučnici u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Najteže će biti pogođene vrste u subsaharskoj Africi, Australiji, Amazoniji i Srednjoj Americi.

"Klimatske promene će jako smanjiti biorazličitost, čak i za mnoge rasprostranjene životinje i biljke", rekla je Rachel Warren sa Univerziteta East Anglia u Engleskoj.

Međutim, naučnici su rekli da bi vlade mogle smanjiti projektovani gubitak staništa za 60 posto ako globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte dostignu vrhunac do 2016. i nakon toga krenu padati.Vrhunac do 2030. smanjio bi gubitke za 40 posto. 

 

Izvor: avaz.ba