AlphaZero program za šah pobeđuje do sada neviđenim potezima

AlphaZero je veštačka inteligencija u vlasništvu Googlea koja je nedavno za par sati naučila šah, a potom pobedila majstora potezima koje niko nije vidio u istoriji ove igre.

Elon Musk nas često upozorava na opasnosti veštačke inteligencije koju bi neko mogao pustiti bez kontrole, a i brojni naučnici, poput Michaela Wooldridgea sa Oxforda, upozoravali su na mašine koje bi mogle postati toliko kompleksne da ih više nećemo moći razumeti ili predvideti njihove radnje.

AlphaZero je najnoviji program koji pokazuje koliko se brzo razvijaju roboti i veštačka inteligencija. Nedavno je postao najbolji igrač šaha koji je pobedio drugi računar u maratonu od 100 partija. Međutim, ono što deluje zastrašujuće je činjenica da je AlphaZero sam sebe naučio igrati šah u samo četiri sata. Jednostavno su mu dali pravila igre i uputstva da uči igrati tako da pobeđuje sam sebe, prenosi Daily Mail.

Ne samo da je naučio igrati, već je razvio potpuno inovativne taktike i poteze koji nisu zabeleženi u više od 1500 godina koliko postoji šah kao igra. Engleski šahovski majstor Simon Williams u šali je rekao kako je 6. decembra AlphaZero zagospodario svetom šaha, ali kasnije i porobio ljude i pretvorio ih u svoje ljubimce.

AlphaZero je inače program firme DeepMind koju je Google kupio 2014. godine za 400 miliona funti. Radi se o algoritmu koji uči po principu mašinskog učenja. Što mu više podatka daju, to je pametniji i menja se novim znanjima. Ali, brzina kojom postaje pametniji je daleko iznad svega što je moguće kod nas ljudi.

Njegove mogućnosti neće biti važne samo za igranje šaha, već i kod spašavanja ljudskih života. AlphaZero se koristi u bolnicama gde analizira nalaze pacijenata sa tumorima u vratu i mozgu, a na isti način će ova veštačka inteligencija biti sve bolja i brža u analiziranju nalaza i boljem detektovanju kod ljudi. Tako bi zračenje moglo biti puno bolje ciljano sa što manjom štetom za zdravo tkivo. Isto tako, u drugoj bolnici robot analizira hiljade nalaza skeniranja očiju koji se obave svake nedelje.

Ono što je problem kod AlphaZero, IBM-ova Watsona i sličnih veštačkih inteligencija je pitanje privatnosti i kontrole kad se lekarski nalazi ogromnog broja ljudi daju u ruke Googleu i sličnim kompanijama. Inače, Google kaže da se svi podaci koje analiziraju mogu dati na uvid NHS-u (Nacionalnoj zdravstvenoj službi).


Izvor: 24sata.hr