Američka vojska će na brodu testirati futuristički top

Američka mornarica planira na moru testirati oružje koje može ispaliti jeftini projektil težak 10-ak kilograma brzinom 7 puta većom od brzine zvuka koristeći elektromagnetsku energiju.

Vojni istraživači kažu da bi ovaj futuristički railgun trebao biti dovoljno zastrašujuć za neprijatelje koji će dvaput razmisliti o napadu. Railgun su dosad već temeljno testirali na kopnu, a testovi na moru počeće 2016. godine. Tad će brzi brod Millinocket opremiti ovim topom.

– Ovo je sada stvarnost, a ne naučna fantastika. Može se videti kako radi – rekao je Matthew Klunder, šef mornaričkog istraživačkog odseka. Kaže da će im ovakvo oružje pomoći u protivvazdušnoj odbrani, ali i odbrani od krstarećih i balističkih raketa .

– Govorimo i o oružju koje ispaljuje projektile čija je cena stoti deo postojećih raketnih sistema – rekao je za Reuters.

Railgun pokreće elektromagnetna energija, koja se sa šina premešta na metalne ovojnice. Nastaje elektromagnetno polje i ono omogućuje veliku brzinu. Projektil se odvaja od ovojnice i ispaljuje brzinom sedam puta većom od brzine zvuka. Mornarica je već finansirala razvoj dva prototipa, a dok brodovi danas mogu poneti tek desetak raketa, u budućnosti bi mogli nositi stotine projektila za railgun top.

 

 

Izvor: 24sata.hr