Aplikacija vam govori kada na nebu možete ugledati Međunarodnu svemirsku stanicu

NASA je pokrenula web servis koji će vam na vreme javiti da MSS prolazi iznad vas.

Možda vam nije poznato da je Međunarodna svemirska stanica (MSS) treći najsjajniji objekat na nebu iza Sunca i Meseca. Drugim rečima, to vam omogućuje da je bez ikakvih teleskopa i snažnih dvogleda i sami posmatrate kada prolazi iznad vaše kuće, no morate tačno znati kada i gde se pojavljuje na noćnom nebu, jer ćete u tom prizoru moći uživati vrlo kratko tokom jednog prolaska (cca 1-2 minute u proseku).

Novi NASA-in web servis Spot The Station vam omogućuje da se na njega prijavite i potom dobijate obaveštenje e-mailom (ili SMS-om ako ste iz SAD-a) nekoliko sati uoči prolaska MSS-a iznad mesta na kome se nalazite.

Naravno, najviše se isplati gledati kada je nebo čisto, te kada se nalazite izvan područja svetlosnog onečišćenja, gde možete probati MSS da snimite kamerom ili fotoaparatom. Registrovanje na servis možete obaviti na sledećoj adresi: http://spotthestation.nasa.gov.

Ukoliko se ne želite registrovati  za ovu uslugu, a hoćete saznati kada se MSS pojavljuje iznad vašeg horizonta u sledećih 15 dana, možete posetiti web stranicu Johnson Space Centra, gde takođe možete pratiti Međunarodnu svemirsku stanicu, no bez sistema obaveštavanja.

 

Izvor: vidi.hr