Arhitekte predlažu podzemne stanove na Marsu

Baze na Marsu mogle bi se izgraditi pomoću robota koji će iskopati podzemne pećine, predlaže grupa nemačkih arhitekata. Tim kompanije ZA Architects smatra da se bazalt (koji je već pronađen na Marsu) može iskoristiti kao građevinski materijal u izgradnji velikih podzemnih pećina te iskoristiti kao "marsovski cement".

"Površina Marsa uglavnom je izgrađena od bazalta, koji je odličan materijal za izgradnju zaštitnih pećina, izolacije i stubova, koji su jači od čelika", saopštio je tim.

Roboti bi trebali iskopati velike pećine i ostaviti bazaltne stubove da čuvaju krov. Kada astronauti stignu, trebju samo postaviti prozore, vrata i sisteme za održavanje života.

"Ljudi će pre ili kasnije stići na Mars i zar ne bi bilo dobro da imaju stalnu stanicu za istraživanje. Korišćenje pećina kao glavne zaštitne strukture kolonije čini se logičnim", rekla je Arina Ageeva iz ZA Architects.

Tim čak veruje da se bazalt može iskoristiti za stvaranje materijala nalik paučini i staklenim vlaknima, koji bi se takođe mogao iskoristiti kao građevinski materijal.

"Ovaj materijal već se koristi u aeronautici i automobilskoj industriji. Snažniji je i lakši od čelika, lakši za korišćenje, vodootporan i ne korodira", kaže Ageeva.

Arhitekte veruju da bi baze mogle sadržavati i farme, budući da je marsovsko tlo pogodno za uzgoj određenih kultura, poput špargle.

"Mogućnost proizvodnje hrane učiniće naselja nezavisnim od skupih dostava sa Zemlje", dodala je Ageeva.

 

Izvor: klix.ba