Australijski stručnjaci otkrili zašto gojazni ne mogu smršati

Dijeta je za mnoge pravo mučenje, kao i održavanje kilaže kada se postignu željeni rezultati. Međutim, osobama koje se smatraju gojaznim sve to pada daleko teže.
Naime, naučnici su otkrili da gojazne osobe nemaju mehanizam u želucu koji mozgu šalje informaciju da je ona sita. Što je još gore, stvar se ne vraća u normalu čak ni posle dijete.
Studija koja je pratila miševe, bila je fokusirana na to kako masna hrana utiče na kilažu. Istraživači su primetili da hormon leptin, koji je glavni činilac dugoročnog uspostavljanja balansa energije u telu, kod onih miševa koji jedu masnu hranu otupljuje nerve koji šalju mozgu informacije o sitosti.
To znači da gojazne osobe moraju jesti mnogo više kako bi osetile sitost i tako ulaze u začarani krug, kaže vođa istraživanja Amanda Pejdž (Paige), profesor na Univerzitetu u Adelejdu u Australiji.
Kada je reč o miševima, istraživači su ih podelili u tri grupe i ispitivali tokom 24 sedmice.
Jedna grupa je dobijala standardnu hranu, druga je hranjena masnim namirnicama, a poslednja je bila na masnoj dijeti tokom prvih 12 sedmica, a na standardnoj tokom ostatka studije.
Tim je otkrio da receptori za leptin u želucu ostaju neosetljivi kod grupe koja je poslednjih 12 sedmica jela normalno.
– Naši rezultati pokazuju da nervi u stomaku ostaju neosetljivi na sitost, čak i posle mršavljenja, objašnjava Pejdž.

 

Izvor: avaz.ba